To najlepszy przepis na syrop z kwiatów bzu. Trzeba zmielić kwiaty

Dodano:
Kwiat bzu czarnego Źródło: Shutterstock / dragi52
W całej Polsce kwitnie czarny bez. Białe baldachy kwiatów najczęściej wykorzystywane są do zrobienia syropu, który nie tylko smakuje, ale też ma wiele cennych właściwości. Znany specjalista od roślin zdradził swój przepis na syrop z kwiatów bzu.

Syrop z czarnego bzu najczęściej przygotowuje się, zalewając kwiaty i cytrynę wodą z dużą ilością cukru. Dr Henryk Różański, znany polski botanik i specjalista od leczniczych właściwości roślin radzi zrobić coś jeszcze.

Przepis na syrop z kwiatów bzu Henryka Różańskiego

Henryka Różański podał na swojej stronie szczegółowy przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu: „Zebrać 2 wiaderka 8 l kwiatów bzu, przemielić przez maszynkę do mięsa, zalać 10-12 l wody i zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego, zagotować i odstawić na noc. Następnie przecedzić. Podgrzać, dodać 5-6 kg cukru, wymieszać. Wlewać do butelek lub słoików umytych i wypłukanych w gorącej wodzie, zakręcać na gorąco pokrywkami z uszczelką. Odczekać aż pokrywki zaciągnie. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu”. Jak tłumaczy Różański, przemielenie kwiatów sprawi, że wyciągnie się z nich maksymalną ilość najcenniejszych składników i nie da się tego efektu uzyskać, robią syrop z całych kwiatów.

Taki syrop można pić rozcieńczony z wodą (doskonały na lato), albo wykorzystywać do słodzenia herbaty. Jest też dobrym dodatkiem do deserów (można nim polać lody albo słodkie racuchy czy naleśniki).

Jak działa syrop z kwiatów czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu warto przygotować nie tylko na jego wyjątkowy smak (kwiatowy, lekko kwaskowy, orzeźwiający), ale ze względu na jego właściwości znane w medycynie naturalnej od wieków. Dr Różański opisuje syrop z kwiatów bzu jako „środek wzmacniający, bogaty we flawonoidy, witaminy, potas i fitosterole, znakomity na kaszel, osłabienie i jako środek regulujący przemianę materii”


Źródło: rozanski.li, odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...